alles over mexico

Geschiedenis

Mexico-cultuur-boog

Mexico informatie over de historie

Ongeveer 30.000 jaar voor Christus drongen jagersgroepen uit Siberië Mexico binnen. Deze nomaden begonnen 5.000 voor Christus met landbouw in de vorm van maïs. Pas na 3.000 voor Christus was er sprake van permanente vestiging. Vanaf 1.500 voor Christus was erg echt sprake van vast bewoning en begon een gemeenschappelijk cultuurgebied: Meso-Amerika. In deze periode tot aan 300 na Christus kwamen de grote beschavingen tot stand, waaronder de Olmeekse en de Zapotheekse beschaving.

In het klassieke tijdperk van 300 tot 900 na Christus ontwikkelden de urbanisatie, kunst het ontstond het schrift en de kalender. Een voorbeeld van dit tijdperk is Teotihuacan (stad van de goden) in het noordoosten van Mexico en gebouwd door de gelijknamige belangrijke beschaving.

De Maya's kwamen ook in Mexico en dat kun je hedendaags nog steeds zien in de vormen van de piramides als Palanque en Yaxchilan uit ongeveer 600 tot 800 na Christus. De laatste klassieke periode (800-1000) is herkenbaar aan de Puuc-stijl waarin de steden als Uxmal werden gebouwd.

In de postklassieke periode van het jaar 900 tot 1519 gebeurde er van alles. De Tolteken vestigde rond het jaar 900 hun hoofdstad Tollan (Tula) en breidden hun macht snel uit. Ook de Mixteken kwamen opdraven en verjoegen de Zapotheken. Rond het jaar 1000 bezitten zij het Dal van Oaxaca. Chichen Itza werd wedergeboren in de 11e en 12e eeuw door een invasie van de Tolteken.

De Azteken veroverden Midden-Mexico en vestigden Tenochtitlan in 1345. In 1428 ontstond het drievoudig verbond Tenochtitlan-Texcoco-Tlacopan als machtige confederatie. In 1517-1518 kwamen de eerste Spanjaarden aan wal op het schiereiland Yucatan. Ze veroverden Isla Mujeres (vrouweneiland) als eerste. Ziektes (tyfus, pokken en griep) die de Spanjaarden meebrachten deed de bevolking drastisch inkrimpen van 25 miljoen in 1519 tot 2 miljoen in 1599. Mexico werd in het jaar 1821 onafhankelijk en in 1824 werd Mexico een federale republiek met een nieuwe grondwet. De eerste Mexicaanse president heette Guadalupe Victoria. Hij schafte officieel de slavernij af.

Op 5 mei 1862 vond de Slag bij Puebla plaats en werd een Frans leger vernederend verslagen. Deze dag is tot op heden een nationale feestdag in Mexico. In 1910 ontstond de Mexicaanse Revolutie doordat de liberalen en guerrilla's in opstand kwamen tegen het regime van president Díaz. Daarna gebeurde er veel en Mexico vocht tegen de Japanners in de Stille Oceaan tijdens WOII. Hierdoor werd de band met de Verenigde Staten sterker. De corruptie van de PRI (regeringspartij) werd de bevolking meer en meer duidelijk. Dit ontaarde meerdere keren in demonstraties en opstanden. In 1994 kreeg Mexico te maken met een economische crisis en werd het lid van de NAFTA.