alles over mexico

Tulum

Tulum Alles over mexico

Tulum informatie en tips

Een van de meest fotogenieke plaatsen van Mexico is Tulum. Deze archeologische vindplaats ligt prachtig op een klip boven het witte zandstrand en de turkooizen zee. Vanaf Cancun is het 130 kilometer rijden.

Tulum werd in het jaar 1000 door de Mayas gesticht. Het is het enige Maya-oord aan zee. Dagelijks is Tulum te bezoeken en een tochtje is goed te combineren met de lagune Xel-ha. De ruines van Tulum zouden volgens de Mayas Zama moeten heten. Sinds 564 na Christus is de nederzetting bewoond.

Tulum hoe te bereiken

Je kunt een bus nemen vanaf het busstation in Playa del Carmen, het kost ongeveer 66 pesos per persoon voor een enkele reis om er te komen. Veel van de bussen stoppen voor bij de ruines. Als de bus niet stopt bij de ruines kun je een taxi voor minder dan 50 pesos nemen vanaf het belangrijkste busstation in het centrum van Tulum. Je kunt ook een auto huren en er zelf heen rijden. Neem dan Highway 307; dit is een directe route naar Tulum vanaf Playa del Carmen. De rit duurt ongeveer een uur. Wat je ook kunt doen is een taxi huren voor de hele dag. De prijzen verschillen per bedrijf. Dit is vooral zinvol als je met meer dan 5 mensen wilt gaan anders is het zeker goedkoper om met de bus te gaan.

Tulum bezienswaardigheden

Bezienswaardig zijn natuurlijk El Castillo aan zee, de Templo del Dios Descendente en de beschilderde muren van de Templo de los Frescos. In een halve dag heb je ruimschoots voldoende om de ruines te bekijken en even op het strand te liggen. Tulum is net als de ruines van Coba in de wintermaanden dagelijks al geopend vanaf 07.00 uur. Echter geopend tot 17.00 uur. In de zomermaanden is de archeologische vindplaats vanaf 08.00 uur geopend voor het publiek. De entree is 57 dollar per persoon.

Tulum strand

Het witte strand is de mooiste plek van Tulum. Je kunt hier redelijk snorkelen en natuurlijk prachtige strandwandelingen maken. Het is hier trouwens vaak rustig op het strand, zo kun je dus intents genieten van het mooie strand en het turqouise water. Op de rotsen lopen regelmatig leguanen.

Tulum tips

Cenote calaveras is een populaire duikers cenote. Het ligt 4 kilometer van Tulum en is gemakkelijk te bezoeken. Je hebt hier verschillende snorkelplekken in een grot of in de buitenlucht. Als je er rond 09.00 uur bent heb je kans dat het nog rustig is. Dan heb je bovendien meer kans op vissen en schilpadden te zien. Er zijn daar verschillende faciliteiten zoals toiletten, kleedruimtes en een klein restaurant. Het stadje Tulum is niet zo bijzonder. Je vindt daar vooral de praktische dingen, zoals pinautomaten en een supermarkt.

Links over Tulum