alles over mexico

Bevolking en religie

Mexico-cultuur-feestdagen

Mexico informatie over de bevolking en het geloof

Mexico heeft 104 miljoen inwoners, waarvan 60% mestizo (Spaans-indiaans), 30% inheems en 9% blank. Bovendien zijn er Mexicanen met voorouders uit andere Europese landen en met Arabisch en Chinees bloed. De hoofdstad Mexico-stad herbergt bijna een kwart van de Mexicanen en heeft 24 miljoen inwoners.

90% van de Mexicanen is rooms-katholiek, 7% is protestant en 3% atheļstisch. Over het algemeen bestaat het geloof vooral uit een mengeling van katholicisme en indiaanse religies en tradities. Door de afname van de kindersterfte en de toename van de levensverwachting (van 39 jaar in 1940 naar 67 jaar in 1993) groeit de bevolking met 1,7% per jaar. Doordat het geboortecijfer (1965 6,9 kinderen per vrouw, 2006 2,0) veel hoger ligt dan in Europa is ongeveer de helft van alle Mexicanen jonger dan 20 jaar en 26,5% tussen de 20 en 40 jaar.

In februari viert men carnaval in Mexico. In Merida, Mazatlan en Veracruz zijn vaak de mooiste optochten. Traditioneel kiezen de Mexicanen een "schoonheidskoningin" en een "lelijkheidkoning". La Conquista wordt op 13 augustus gevierd in Mexico. In Mexico-stad worden op het Plein van de Drie Culturen indiaanse diavoorstellingen getoond. Op 15 en 16 september viert men Dia de la Independencia (feest van de onafhankelijkheid). Aan de vooravond van dit feest verschijnen de burgemeesters op de balkons van de stadhuizen en maakt de president van Mexico zijn opwachting op het balkon van het paleis. Het belangrijkste en meest eigenaardige feest is het Dia de los Muertos (Allerheiligen en Allerzielen) op 1 en 2 november. De Mexicanen herdenken hun doden in een vrolijke stemming. Laatste feest van het jaar voor Kerstmis is het feest van de maagd Guadalupe. Honderdduizenden gelovigen komen samen op het plein van Guadalupe om de maagd te herdenken.