alles over mexico

Economie

volkswagen kever

Mexico informatie over de economie

Mexico wordt nog steeds gezien als een ontwikkelingsland. Dit betekent voornamelijk dat er een groot verschil is tussen rijkdom en armoede. De welvaart van de steden steekt af tegen de armoede van het platteland. Mexico produceert sinds 1890 olie en was in 1921 zelfs de grootste olieproducent ter wereld. De olie wordt voornamelijk (65% van het totaal) gewonnen in de Golf van Campeche. Landbouw is de afgelopen decennia steeds minder belangrijk geworden voor de economie van Mexico. Het bedraagt momenteel ongeveer 5% van het BNP (Bruto Nationaal Product). Het industriŽle centrum van Mexico vind zich voornamelijk plaats in en rondom hoofdstad Mexico-City. Langs de grens met de Verenigde Staten staan 3600 assemblagefabrieken, waar ongeveer 1,3 miljoen Mexicanen werken. Jaarlijks wordt hier 1,5 miljard US$ verdiend.

Toerisme is een andere belangrijke vorm van inkomsten voor de Mexicanen. Hier is ongeveer 33% van de Mexicanen werkzaam in. Jaarlijks bezoeken bijna 7 miljoen toeristen Mexico. Hiervan komt 85% uit de Verenigde Staten. Sinds 1994 is Mexico lid van de NAFTA (North American Free Trade Agreement).

In Puebla staat een grote fabriek van Volkswagen. De huidige Volkswagen Beetle wordt exclusief in Mexico geproduceerd voor alle exportmarkten. Hiervoor produceerde de fabriek alleen voor Mexico de oude Volkswagen Kever, welke tot begin 21e eeuw nog als nieuw te verkrijgen was in de Mexicaanse showroom. De Mexicaanse fabriek en de Beetle dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sisal was aan het eind van de 19e eeuw het belangrijkste exportproduct van het schiereiland Yucatan. Yucatan exporteert ongeveer 80.000 ton per jaar, wat goed was voor 90% van de wereld. Door de introductie van nylon behoort sisal nu tot het verleden.