alles over mexico

Feestdagen

mexico-cultuur-feest

Mexico informatie over de landelijke feestdagen

Mexico kent diverse feestdagen die wij in Nederland ook hebben als bijvoorbeeld Kerstmis en nieuwjaarsdag. Bovendien heeft Mexico een rijke cultuur met diverse feestdagen en evenementen die alleen in Mexico of zelfs alleen zeer lokaal in Mexico worden gevierd. Gemiddeld zijn er in Mexico vier feestdagen per maand.

Elke dag op de kalender is in Mexico eigenlijk een feestdag. De dagen van de kalender worden net als in Griekenland opgedragen aan de heiligen met een naam. Ook wel "naamdagen" genoemd. Het lijkt op een verjaardag. Heb je als Mexicaan dezelfde naam als de heilige waarnaar de dag is vernoemd, dan wordt je gefeliciteerd en krijg je cadeaus. Op 24 juni is bijvoorbeeld de naamdag van San Juan.

In Mexico vieren ze de "Dag van de Doden" (El Dia de los Muertos). Ook wel Allerheiligen en Allerzielen genoemd. Deze nationale feestdag is op 2 november en de Mexicanen vieren dat de doden terug naar aarde komen om de levenden te bezoeken. De doden zijn dan de gasten van de levenden op die dag. Begraafplaatsen worden drukbezocht, bij grafperken wordt gepicknicked en als versieringen worden doodshoofden gebruikt. Bakkers verkopen op deze feestelijke dag het brood van de dood.

Op 12 december vind waarschijnlijk het belangrijkste feest in Mexico plaats. De Mexicanen vieren dan het nationale feest van de maagd van Guadalupe. Deze beschermheilige van Mexico zou als mariaverschijning in 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin zijn aanschouwd. Pelgrims lopen in Mexico met fakkels en dragen een tuniek die verwijst naar de kleding van Juan Diego. Tienduizenden Mexicanen beklimmen die dag de berg naar de basiliek "Iglesia de Guadalupe" in Mexico stad. De hele dag is er in Mexico feest met muziek en vuurwerk.

De Dag van de Grondwet is een landelijke feestdag in Mexico. Oorspronkelijk was 5 februari hiervoor de vaste datum. In 1857 en 1917 werden de Mexicaanse grondwetten op deze datum aangenomen. In 2006 is besloten om het feest op de eerste dinsdag van het jaar te vieren.

Op 5 mei vieren de Mexicanen geen bevrijdingsdag zoals wij in Nederland. Toch heeft het feest hier wel iets mee te maken. Mexico viert de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla.

De ontdekking door Columbus werd vroeger groots gevierd in Mexico. Na 300 ellende door de Europeanen heeft men besloten iets anders te gaan vieren op 12 oktober. Mexico viert tegenwoordig de Dag van het Ras. Het gaat hier om het nieuwe ras dat is voortgekomen uit de Europeanen en de Indianen.