alles over mexico

Geografie

Mexico-natuur-waterval

Mexico informatie over de geografische indeling

Mexico kun je opdelen in zes gedeeltes: Yucatan, Zuid-Mexico, Mexico-Stad, Oost Centraal-Mexico, Westelijk Centraa;-Mexico en Noord-Mexico en Baja California.

Yucatan is het schiereiland voor de oostkust van Mexico. Het omvat de staten Campeche, Yucatan en Quintana Roo met de Riviera Maya, een toeristische trekpleister met belangrijke archeologische opgravingen (Tulum) en badplaatsen langs de Caribische Zee (Cancun en Playa del Carmen)

Zuid Mexico ligt aan weerszijden van de landengte. In het zuiden grenst de staat Chiapas aan Guatamala. Chiapas is rijk aan Maya cultuur. Ten noorden ligt de staat van de eerste grote beschaving van Midden-Amerika: Tabasco. Tegenwoordig meer bekend als een scherpe delicatesse in de keukens. Het levendige, kosmopolitische Oaxaca is een van de culturele hoogtepunten van Mexico. De laatste staat in Guerrero met de beroemdste badplaats van Mexico: Acapulco.

Mexico-stad is een van de grootste hoofdsteden ter wereld.met een grote diversiteit. Veel cultuur en bezienswaardigheden, een groot contrast tussen armoede en rijkdom en soms gevaarlijk maar altijd fascinerend.

Oostelijk Centraal-Mexico heeft twee koloniale bezienswaardigheden: Puebla (stad van de enegelen) en Taxco (zilverstad). In het noordoosten bij de ruines van El Tajin is een eeuwenoude indiaanse traditie te zien. Het gaat om de voladores (zogenaamde vliegende mannen) die jaarlijks veel bekijks trekken. Aan de kustvlakte langs de Golf van Mexico ligt de olie-industrie van Mexico. Voor het beste carnaval in Mexico moet je ongetwijfeld naar Veracruz.

Westelijk Centraal-Mexico is het gedeelte van Mexico waar veel koloniale architectuur staat met een Spaans verleden. In de staat Jalisco zijn de Mexicaanse tradities nog vol te bewonderen. Hier vind je Tequila, de met zwaaiende lasso’s “charros” en de romantische “mariachis”. Guadalajara is de hoofdstad van de staat en ook de tweede stad van Mexico. Om een van de belangrijkste Mexicaanse feestdagen (Allerzielen) het beste te kunnen vieren, kun je het beste de staat Michoacan bezoeken.

Noord-Mexico en Baja California zijn twee tegenstellingen. Noord-Mexico kenmerkt zich veelal door woestijn en dorre landschappen, terwijl Baja California een prachtige natuur herbergt en een toeristische trekpleister Puerto Vallarta. Dit is een van de beste plaatsen op aarde om walvissen te spotten. In de staat Chihuahua kun je een rit maken in het mooiste treintraject ter wereld: de Chihuahua-al-Pacifico.