alles over mexico

Klimaat en weer

Mexico-klimaat-zonsondergang

Mexico informatie over het klimaat en weer

Doordat het land zo groot is kent Mexico ook diverse klimaten. Niet alleen de grootte, maar ook de verschillende hoogtes zorgen voor verschillende klimaten. De kuststreken en de gebieden tot 750 meter hoogte kennen een warm klimaat, van 750 meter tot 2000 meter hoogte is een gematigd klimaat en boven de 2000 meter heerst een koud klimaat. De boomgrens stopt bij ongeveer 4000 meter. Bijna overal in Mexico is de winter het droge seizoen en de zomer het regenseizoen. Uitzondering hierop zijn twee gebieden waar het hele jaar door regen valt: de kust van Chiapas en de hellingen van Tampico en Tabasco. Op het schiereiland Yucatan komen orkanen voor. De kustplaatsen Cancun en Playa del Carmen krijgen in het orkaanseizoen regelmatig een bezoek van een orkaan die verwoestend kan zijn. Ook in het noordoosten van Mexico in Puerto Vallarta heeft een orkaan veel verwoest.

De beste reistijd is van oktober tot april in het droge seizoen. In mei begint in het zuiden van Mexico het regenseizoen wat doorloopt naar het noorden tot oktober. In deze periode is ook het orkaanseizoen. Regenseizoen betekent echter niet dat het de hele dag regent. Echter er is een grote kans dat er dagelijks een fikse bui valt. Deze zijn vaak hevig en van korte duur. In deze periode is het vaak erg warm en vochtig.

In Mexico-stad schommelt de temperatuur het hele jaar door tussen de 20 en 26 graden overdag. De nachten kunnen koud zijn, maar vrijwel nooit onder het vriespunt. Merida (Yucatan) kent een ander klimaat. Hier komt de temperatuur niet vaak onder de 28 graden overdag. Ook 's nachts blijft het vrijwel het gehele jaar rond de 20 graden Celsius. Het hoger geleden Monterrey in het noord-oosten van Mexico kent grotere schommelingen in temperatuur. In de zomermaanden wordt het hier 32 tot 36 graden overdag, terwijl het in de wintermaanden krap 20 graden is.

Links over Klimaat en weer