alles over mexico

Chichen itza

kukalkan pyramide

Chichen Itza informatie en tips

Op het schiereiland Yucatan op 120 kilometer ten oosten van de stad Merida ligt het grootste en best bewaarde piramidecomplex van Mexico. De meest aantrekkelijke bezienswaardigheden zijn het beeld van Chac Mool (het beeld van achteroverliggende man die de offers droeg) en El Castillo (tempel van Kukulcan). Deze laatste heeft 365 trappen met negen terrassen en is 30 meter hoog. De 365 zeer steile treden staan voor de dagen van een zonnejaar. Tegenwoordig is de tempel niet meer toegankelijk voor publiek.

Chichen Itza werd pas in 1850 ontdekt door archeologen. Wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over de exacte datering. Men denkt dat de Maya's tussen 600 en 900 na Christus de nederzetting hebben gesticht. In de 10e eeuw zijn ze verdreven door de oorlogszuchtige tolteken. Dit kun je beide terugzien aan de verschillende bouwstijlen die zijn toegepast. Je ziet veel gebouwen in de Puuctsijl (Maya's), maar ook die sterk aan de tolteken doen denken als bijvoorbeeld de Tula.

Chichen Itza bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden naast eerder genoemde Chac Mool en El Castillo zijn de Tempel van de Krijgers en de Zaal van Duizend Zuilen. De zuilen zijn versierd met twee grote slangenkoppen en markeerden oorspronkelijk de weg naar de piramide. Ook interessant is het observatorium Caracol. De sleuven in het dak van de koepel stelden de Maya's in staat hun uitzonderlijk geavanceerde astronomische waarnemingen te doen. Chichen Itza is dagelijks te bezoeken van 08.00 tot 17.00 uur. Het is aan te bevelen het terrein te verkennen met een gids.

Chichen Itza Juego de Pelota

Het Juego de Pelota, oude balspelplaats, is de grootste van Mexico en bovendien ook de beste bewaarde van het land. Totaal is het speelveld 3.276 m2 en de speelringen zijn nog terug te zien aan de omheiningsmuren van het speelveld. Deze zijn fraai versierd met reliŽfs.

Chichen Itza hoe te bereiken

Vanuit de vakantiebestemmingen aan de Riviera Maya als Cancun en Playa del Carmen worden meerdere keren per week excursies georganiseerd aangeboden. Met een bus rijd je naar het piramidecomplex van Chichen Itza. Het is een complete dagtocht met een tussenstop bij een cenote voor verfrissende duik en lunch bij een lokaal restaurant in de buurt van Chichen Itza. Boek je de tour bij je Nederlandse reisleiding dan heb je kans dat er een Nederlandse gids meegaat. Je kunt zelf ook naar Chichen rijden met een huurauto. Hiervoor neem je vanaf Cancun de snelweg via Vallodolid naar Merida. Onderweg staat Chichen Itza goed op de borden aangegeven.

Links over Chichen itza