alles over mexico

Cozumel

Mexico-vakantie-Cozumel

Cozumel informatie en tips

Jacques Cousteau heeft Cozumel als duikparadijs bekend gemaakt aan het grote publiek. Meer dan de helft van de bezoekers komt naar het eiland om te duiken of te snorkelen. Voor de kust ligt het o.a. internationaal gerenommeerde Plancar-rif en de lagune van Chankanaab met zijn tropische dier- en plantensoorten. In totaal telt de zee rondom Cozumel 25 riffen. Cozumel is het grootste Caribische eiland van Mexico.

Het eiland wordt regelmatig bezocht door cruiseschepen, mede doordat het een belastingvrije zone is. Je kunt het eiland bereiken per vliegtuig vanuit Mexico-stad of per veerboot vanuit Playa del Carmen. In het hoogseizoen doen ook internationale vluchten het eiland Cozumel aan.

Cozumel werd rond 300 na Christus door de Maya's bewoond. In 1519 veroverden de Spanjaarden het eiland. Door een waterpokkenepidemie werd het eiland compleet onbewoond. In 1848 kreeg het eiland pas eer inwoners in de vorm van vluchtende kolonisten.

Cozumel is naast een duikersparadijs ook cultureel interessant. Het eiland heeft 32 archeologische vindplaatsen, waarvan San Gervasio de meest interessante is. De ruines bevatten bouwwerken van de Maya's en Tolteken en zijn dagelijks te bezoeken tussen 07.00 en 17.00 uur.

Cozumel bezienswaardigheden

Cozumel kun je in een dag bijna niet geheel bezichtigen. De meest populaire attractie, Chankanaab Park, op Cozumel ligt een kwartiertje rijden vanuit het centrum. Het nationale park, ook wel little sea genoemd, heeft het enige binnenlandse koraalrif ter wereld. Het park heeft een totaaloppervlakte van ruim 13.600 m2 en je kunt hier snorkelen, duiken en zwemmen met dolfijnen. Chankanaab Park is dagelijks geopend van 08.00 tot 16.00 uur. Volwassenen betalen 21 US$ entree en kinderen van drie tot elf jaar 14 US$ (bron: 2011)

Discover Mexico is het culturele themapark van het eiland Cozumel en geliefd bij toeristen. Het park is bezienswaardig voor de hele familie en je maakt een korte tour door Mexico met oudheden en een echt museum. Het themapark is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Volwassenen betalen 20 US$ entree en kinderen van drie tot elf jaar 10 US$ (bron: 2011)

Op het zuidelijkste punt van Cozumel vind je het grootste ecologische reservaat van het eiland Faro Celarain Eco Park. Het ecologische park en natuurreservaat is een echte bezienswaardigheid met mangrovebossen, hagelwitte zandstranden met prachtige koraalriffen. Je treft hier 220 vogelsoorten, leguanen en zeeschildpadden. Deze laatste leggen hun eieren op het strand van juni tot en met augustus. Het museum en de oude vuurtoren zijn zeker een bezoekje waard. Faro Celarain is dagelijks geopend van 09.00 tot 16.00 uur. Volwassenen betalen 12 US$ entree en kinderen van drie tot elf jaar 6 US$ (bron: 2011)

Cozumel heeft ook diverse archeologische bezienswaardigheden. Veelal afkomstig van de Maya's. Van de Castillo Real, aan de oostkust van het eiland, heb je een prachtig uitzicht over de zee. Andere archeologische hoogtepunten van Cozumel zijn El Caracol en San Gervasio, waarvan de laatste de meest interessante is.