alles over mexico

Baja california

Baja California informatie en vakantie

Baja California is het makkelijkst te bereiken vanuit Nederland via twee manieren. Het noorden van Baja California is het makkelijkst te bereiken via de luchthaven van San Diego in de Verenigde Staten. Dagelijks vertrekken er tientallen vluchten vanaf Amsterdam richting de Verenigde Staten, waarna met een stop San Diego wordt bevlogen. De totale reistijd ligt tussen de 12 en 15 uur. Vanaf de luchthaven van San Diego is het 25 minuten rijden naar de grensovergang van Baja California.

De beste reistijd voor Baja California zijn de lentemaanden. In de zomermaanden kan in Baja California veel regen vallen, terwijl het in de lentemaanden relatief droog is. De gemiddelde dagtemperatuur in de lente is 27 graden Celsius.

De tijd in geheel Baja California ligt 9 uur (in de zomer) en 8 uur (in de winter) vroeger dan de Nederlandse tijd, in de UTC -8 tijdzone. De munteenheid in Baja California, gelijk als in de rest van Mexico, is de Mexicaanse Peso. 1 Euro is gelijk aan 16 Peso’s (Maart, 2013). Alhoewel de Mexicaanse Peso de officiële valuta is, worden Amerikaanse dollars overal geaccepteerd. De meeste gesproken, en officiële, taal in Spaans, al word Engels ook vaak gesproken door de bevolking. Uit het stopcontact komt in Baja California 110 Volt, en wordt net als in de Verenigde Staten een stekker met platte stekkerpootjes gebruikt.

Tijuana bezienswaardigheden

De grensovergang van de Verenigde Staten, als aankomst in San Diego is, naar Mexico is een beleving op zichzelf. Met grote hekken en vele gepantserde en bewapende leger en politie voertuigen waan je jezelf in een oorlogszone. Desalniettemin verloopt de grensovergang naar Mexico rustig en vooral snel. Tijuana, de grootste stad van Baja California en de grensstad met San Diego, is een stad die zeker bezichtigt moet worden. Het contrast tussen het rijke San Diego en het toch wel arme Tijuana is apart om te ondervinden. Alhoewel Tijuana niet als toeristische trekpleister te boek staat, zijn er zeker toch mooie bezienswaardigheden te vinden.

Centro Cultural Tijuana, oftewel Tijuana Cultural Centrum, is een van de mooiste bezienswaardigheden in Tijuana. Het is een prachtig artistiek rond gebouw, waarin tentoonstellingen worden getoond, van de Mexicaanse geschiedenis. Een must om te zien.

In het centrum van de stad Tijuana is een arena waarin aan het einde van de lente en het begin van de zomer, op iedere zondag, stierengevechten worden georganiseerd. Dit is voor de liefhebber een once in a lifetime experience.

Ensenada informatie en bezienswaardigheden

Ensenada, een stad ongeveer 100 kilometer onder Tijuana, heeft als bijnaam ‘’Pearl of the Pacific’’, oftewel Parel van de Grote Oceaan. Deze bijnaam geeft een perfecte omschrijving van de stad. Met haar prachtige stranden en droge klimaat, is deze plek heerlijk om tot rust te komen. De stad heeft de grootste jachthaven van Baja California, en is daarom ook de ideale plek voor botenliefhebbers. Voor walvissen is het water voor de kust van Ensenada de ideale plek om te kalven. In de wintermaanden, voornamelijk januari en februari, kun je er daarom op rekenen om walvissen te zien.

Vanuit Ensenada kom je, via autosnelweg 1 in zuidelijke richting, binnen 4 uur in Parque Natural del Desierto Central de Baja California (Centraal Natuurlijk Woestijn Park van Baja California). In dit park ligt een klein plaatsje, genaamd Cataviña. Ten noorden van dit plaatsje, enkele minuten lopen, zijn rotsschilderingen te vinden van de vroegere bewoners van Mexico. Het is ook mogelijk om een gids te boeken, die dagtochten aanbieden door het gebied.