alles over mexico

Mexico city

Mexico mexicocity

Mexico-stad informatie en bezienswaardigheden

Mexico-City is de grootste stad van Latijns-Amerika en is met 24 miljoen inwoners op recht een wereldstad te noemen. Het totaal aantal inwoners van deze stad is meer dan Nederland en Vlaanderen bij elkaar om een goed beeld te geven. De stad ligt op 2400 meter hoogte op zachte grond tussen bergketens in. Dit zorgt ervoor dat de uitlaatgassen boven de stad blijven hangen en gebouwen verzakken. Aan de buitenzijde van de stad stromen dagelijks honderden nieuwe migranten die proberen een beter leven te vinden in de stad. De hoofdstad is kleurrijk en fascinerend en eigenlijk een must om te zien.

In 1519 begon de verdere ontwikkeling van de toenmalige stad Tenochtitlan met ongeveer 250.000 inwoners. De stad bestond toen nog uit verschillende delen gebouwd op eilandjes in een groot meer. Ze waren met elkaar verbonden door enkele dammen. In 1521 werd de stad veroverd door de Spanjaarden en vrijwel geheel verwoest. Het meer werd drooggelegd en men begon met de bouw van paleizen, huizen en kerken. In 1910, tijdens de revolutie, telde de Mexico-stad 400.000 inwoners. Al snel kwamen landloze boeren anar de stad in de hoop op een beter bestaan. De dertig jaar die hierop volgde zorgde voor een enorme groei van de stad naar bijna twee miljoen inwoners. In de jaren 70 werd het metronetwerk aangelegd, wat resulteerde in beter verplaatsingsmogelijkheden en minder files. Om kleine criminaliteit en ontvoeringen tegen te gaan nam men het misdaadbestrijdingprogramma van New York over.

Om de stad te verkennen is het gebruik van de stadsbus prima voor kortere afstanden. Voor grotere afstanden is het gebruik van de metro aan te bevelen. Basilica de Guadalupe is het belangrijkste heiligdom van Mexico. Deze kerke met een museum aan de achterzijde is een bezoekje meer dan waard. Alameda en Bosque de Chapultepec zijn twee mooie parken in de stad. De laatste is groen, heeft een grote vijver en de beste musea van de stad. Alameda is cultureel erg interessant met het mooie Palacio de Bellas Artes met een theater, cafetaria, kunstboekhandel en een museum. Leuk om rond te slenteren is de wijk Coyoacan met fraaie oude gebouwen, heerlijke restaurants en winkeltjes en marktjes met veelal handwerkproducten. Een van de meest fascinerende musea ter wereld is het Museo Nacional de Antropoliga. Het enorme museum is op zichzelf al een kunstwerk en herbergt een enorme schat aan culturele bezienswaardigheden.

Links over Mexico city