alles over mexico

Puerto vallarta

Mexico-Puerto-Vallarta

Puerto Vallarta informatie en bezienswaardigheden

Puerto Vallarta ligt aan de westkust van Mexico bij de Stille Oceaan. De stad met 300.000 inwoners is na Cancun en Acapulco de derde drukstbezochte badplaats van Mexico. Puerto Vallarta heeft een eigen luchthaven (2 km ten noorden van de stad) en wordt aangevlogen vanaf Nederland. De stad heeft een mooi en oud centrum en ligt in een omgeving met prachtige natuur. In de baai van Banderas krioelt het van de zeezoogdieren zoals dolfijnen, walvissen (november-maart), manta's (april), vliegende vissen en nog veel meer.

1963 werd hier een film opgenomen, The Night of the Iguana, geregisseerd door John Huston. Vanaf dat moment is het toerisme hier begonnen. Meer dan 45 jaar later is Puerto Vallarta veranderd in een luxe tweetalige badplaats.

De stad wordt in twee delen gesplitst door de rivier Rio Cuale. Langs deze rivier vind je talloze marktjes met voornamelijk souvenirs en snacks. Langs de zee vind je de levendige boulevard met daaraan bars, winkels en restaurants.

Het mooiste strand van de baai is Playa de las Animas en is alleen per boot te bereiken. Rond de stad kun je prima mountainbiken, bergbeklimmen of wandelen. Excursies kun je maken naar San Blas. Hier ga je met een boot de mangrove in en zie je vaak krokodillen. Een andere excursie die is aan te raden is een zeetocht per catamaran. In Puerto Vallarta kun je met dolfijnen zwemmen en ook diepzeeduiken.

In 2003 is Puerto Vallarta gekozen tot de vriendelijkste stad ter wereld volgens Condé Nast Magazine. USnews koos Puerto Vallarta in 2010 als beste vakantiebestemming in Mexico en de Amerikaanse vereniging voor personen die met pensioen zijn (AARP) koos de badplaats in 2010 als beste plek ter wereld om met pensioen te gaan.

Puerto Vallarta heeft een aangenaam tropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 27 graden celsius over het hele jaar. In de wintermaanden zijn de avonden wat koeler, de zomermaanden zijn vaak zonnig met in de middag een verkoelend regenbuitje. Jaarlijks bezoeken ongeveer 5 miljoen toeristen de badplaats aan de Grote Oceaan.

Puerto Vallarta cruises

Puerto Vallarta is een van de meest populaire bestemmingen voor een cruisevakantie aan de kust van de Stille Oceaan in Mexico. De haven van Puerto Vallarta heeft een speciale cruiseterminal welke in 2010 compleet is vernieuwd en vergroot. De terminal kan nu drie cruiseschepen laten aanmeren, elk aan een eigen dock, van 311 meter lang. Per jaar meren ongeveer 270 cruiseschepen aan in Puerto Vallarta welke in totaal 550.000 toeristen vervoeren. Puerto Vallarta is al sinds de jaren 70 een populaire cruisebestemming en stond veelvuldig decor in de populaire televisieserie "The Love Boat".

Puerto Vallarta weer en klimaat

Puerto Vallarta kent het gehele jaar door een subtropisch klimaat. Het weer verschilt per seizoen. Puerto Vallarta ligt op dezelfde hoogte als de eilanden van Hawaii en de weersomstandigheden worden dan ook vaak met elkaar vergeleken. Het regenseizoen is van juli tot en met september. September is de maand waarin de meeste neerslag valt. De beste reistijd naar Puerto Vallarta zijn de maanden december tot en met april met veel zon en hoge temperaturen. December en januari zijn de drukste maanden qua toerisme. Doordat Puerto Vallarta is omringd door de jungle is het vaak relatief vochtig. De hoge luchtvochtigheid zorgt in de maanden mei tot en met juli voor een nog hogere gevoelstemperatuur.

Puerto Vallarta excursies

Vanuit Puerto Vallarta kun je tijdens je vakantie diverse dagexcursies boeken. Een boottocht door de mangrove van San Blas, waar je onder andere krokodillen gaat zien, is een populaire excursie die je dagelijks kunt maken. Wil je walvissen zien dan kun je dit georganiseerd regelen, afhankelijk van het seizoen, of neem de bus naar Punta Cana en regel ter plekke een bootje met je eigen kapitein. De heren staan vaak met elkaar in contact middels telefoons om zo de walvissen te kunnen spotten. De Bora Bora excursie per catamaran is een relaxte en mooie dagtocht met een snorkeltour en voet- of paardtochtje in het binnenland.

Puerto Vallarta uitgaan

Puerto Vallarta heeft een bruisend nachtleven.De meeste clubs, discotheken en barretjes vind je langs de boulevard tot aan de rivier in het El-centro (Malecon). Drukbezochte en bekende uitgaansgelegenheden zijn Hilo, Senor Frogs, The Zoo en Collage. Deze laatste heeft elke dinsdag een schuimparty en vind je niet in het centrum maar aan de noordkant vlakbij de jachthaven van Puerto Vallarta. La Vaquita is een andere populaire, redelijk nieuwe, disco in het centrum van Puerto Vallarta. Check vooraf altijd goed de prijzen van de drankjes, betaal contant en controleer je wisselgeld.

Puerto Vallarta tips

Loop met zonsondergang naar het einde van de boulevard aan de zuidkant tot aan het monument met de vier bogen. Een mooi punt voor een (romantische) foto met de vier bogen en de Grote Oceaan op de achtergrond in de richting van Nuevo Vallarta.

Links over Puerto vallarta