alles over mexico

Regios en staten

Guadalajara - Kiosko Plaza de Armas

Mexico regios en staten

Mexico is globaal in te delen zes regios te weten Mexico-stad, Noord-Mexico en Baja California, Oostelijk Centraal-Mexico, Westelijk Centraal-Mexico, Yucatan en Zuid-Mexico. Deze regios zijn vervolgens weer in te delen in diverse staten met eigen kenmerken.

Zuid Mexico kenmerkt zich door regenwouden, opgravingen de badplaats Acapulco en diverse Mayasites. In het regenwoud van Chiapas ligt de mystieke Maya-stad Palenque verscholen, maar je vind hier ook de prachtige stad Oaxaca en de oude hoofdstad van de Zapotheken met tempels en tomben bij Monte Alban.

Mexico-stad is een fascinerende stad met veel tegenpolen. De buitenwijken vaak armoedig, vervuild en overbevolkt, maar het centrum van een van de grootste steden ter wereld herbergt het nationaal museum (Museo National de Antropologia). Het museum is een van de trekpleisters van Mexico en een van de belangrijkste ter wereld, waar je overzichtelijk de Mexicaanse cultuur en geschiedenis kunt bezichtigen.

In oostelijk Centraal-Mexico vind je de hoogste berg van Mexico Popocateptl en de tropische kuststrook met de badplaats Veracruz. Historisch zijn de stad Puebla met diverse kerken en musea, maar ook de opgravingen van El Tajin en het indrukwekkende Teotihuacan met de piramide van de zon.

Afwisselend is Westelijk Centraal-Mexico met invloeden van Spaanse en indiaanse tradities en de op een na grootste stad van Mexico Guadalajara. Ook de stad Guanajuato, welke eeuwenlang de rijkste stad van Mexico is geweest. Langs de kuststrook aan de Grote Oceaan vind je diverse mooie en rustige stranden.

Net noorden van Mexico kenmerkt zich door kale en dorre hoogvlaktes en woestijnen. Hier kun je een bezoek brengen aan de stad Monterrey met diverse rijke musea en veel universiteiten en een treinreis maken door het indrukwekkende en natuurlijke Barranca del Cobre.

Yucatan is het schiereiland van de Mayatempels, witte stranden en natuurreservaten. Het is decor voor de grootste stroom toeristen naar vakantieoorden als Cancun en Playa del Carmen, maar ook de archeologische hoogtepunten als Chichen Itza, Tulum en Uxmal. Voor de kust ligt een van de mooiste duik- en snorkelgebieden ter wereld.